Projekt "Żywienie Dzieci w Przedszkolu"
ŻYWIENIE DZIECI
w Przedszkolu nr 115
„Przedszkole Pod Klonem”
w Warszawie
PROJEKT W RAMACH WSPÓŁPRACY Z RODZICAMI
Warszawa 2024
- Założenia projektu (cele):
- Budzenie wśród rodziców świadomości prawidłowego żywienia dzieci w wieku przedszkolnym
- Udział rodziców w warsztatach dotyczących żywienia dzieci
w przedszkolu - Zachęcanie do układania dekadowych jadłospisów w domu
- Współuczestniczenie rodziców w projekcie edukacyjnym
- Świadomy wybór produktów żywieniowych dla dziecka w domu,
- Zachęcanie dziecka w domu do próbowania różnych produktów.
- Organizator: Przedszkole nr 115
- Adresaci i uczestnicy projektu: Rodzice, dzieci z przedszkola, Dyrektor P115, Kierownik Gospodarczy, nauczyciele, pracownicy kuchni, woźne w oddziałach przedszkolnych.
- Czas trwania projektu: 1 stycznia 2024 do 30 czerwca 2024
5. Działania w ramach projektu:
- Udział rodziców we wszechnicy edukacyjnej dotyczącej żywienia dzieci.
- Zebranie informacji o dzieciach z alergiami
- Ankieta dla rodziców „Żywienie dzieci w domu”
- Warsztaty dla rodziców w zakresie żywienia dzieci
- Konkurs dla rodziców „Najsmaczniejsza pasta” – wykonanie potrawy razem z dzieckiem, przesłanie przepisu oraz zdjęcia do przedszkola
- Warsztaty kulinarne dla dzieci.
- Ankieta dla rodziców „Celebrowanie urodzin w przedszkolu – alternatywy urodzinowe”
- Konkurs dla rodziców „Dekadowy jadłospis” – układanie jadłospisu dla dzieci zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26 sierpnia 2015 roku w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach (Dz. U. 2025 poz. 1256)
- Przedstawienie rodzicom wyników ankiet. Opublikowanie na stronie przedszkola p115@eduwarszawa.pl
- Podjęcie działań w przedszkolu celem poprawienia jakości żywienia dzieci w przedszkolu.
- Przedstawienie rodzicom dekadowego jadłospisu wykonanego przez rodziców. Opublikowanie na tablicy informacyjnej w szatni przedszkola, na stronie internetowej przedszkola p115@eduwarszawa.pl
- Efekty projektu:
- Rodzice świadomie podchodzą do wyboru produktów żywieniowych w domu.
- Rodzice rozumieją zasady żywienia zbiorowego w przedszkolu, w tym wprowadzania diet eliminacyjnych.
- Rodzice współdziałają z przedszkolem w zakresie
- żywienia dzieci posiadających diety ,
- celebrowania urodzin w przedszkolu,
- dzielenia się pomysłami na ciekawą smaczną potrawę,
- tworzenia jadłospisów dla dzieci
- udziału w szkoleniach, warsztatach dotyczących żywienia
- udział rodziców w zajęciach kulinarnych z dziećmi w przedszkolu
- Prezentacja projektu na zebraniu z rodzicami oraz na stronie internetowej przedszkola
- Podjęte działania przedszkola celem poprawienia jakości żywienia dzieci w przedszkolu:
- Wykorzystanie proponowanych potraw z jadłospisów stworzonych przez rodziców do żywienia dzieci w przedszkolu.
- Ustalenie diety eliminacyjnej lub zamiennej dla dzieci z alergiami.
- Wprowadzenie większej ilości past
- Dobór produktów jak najmniej przetworzonych w żywieniu dzieci w przedszkolu
- Prowadzenie zajęć poszerzających wiedzę o zdrowym żywieniu oraz warsztatów kulinarnych w przedszkolu.
- Przywrócenie śniadań w formie szwedzkiego stołu.
REGULAMIN KONKURSU DLA RODZICÓW
„Dekadowy jadłospis”
CELE KONKURSU:
- Budzenie wśród rodziców świadomości prawidłowego żywienia dzieci w wieku przedszkolnym
- Zachęcanie do układania dekadowych jadłospisów w domu
- Współuczestniczenie rodziców w projekcie edukacyjnym
- Świadomy wybór produktów żywieniowych dla dziecka w domu,
ZASADY UCZESTNICTWA:
- Konkurs przeznaczony jest dla rodziców dzieci w wieku 3- 6 lat.
- Warunkiem uczestnictwa w konkursie jest ułożenie dekadowego jadłospisu dla swojego dziecka zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26 sierpnia 2015 roku https://isap.sejm.gov.pl/isap.nsf/DocDetails.xsp?id=wdu20150001256
- W konkursie będą wzięte pod uwagę wszystkie przesłane przez rodziców jadłospisy podpisane imieniem i nazwiskiem rodzica.
- Jadłospisy należy przesłać do 19 kwietnia 2024 roku na adres p115@eduwarszawa.pl
- Najlepsze propozycje z jadłospisów zostaną wdrożone do żywienia dzieci w przedszkolu.
- Na rodziców czekają nagrody, niespodzianki.
- Dekadowy jadłospis wykonany przez rodziców opublikowany będzie na tablicy informacyjnej w szatni przedszkola oraz na stronie internetowej przedszkola p115targowek.eduwarszawa.pl
KRYTERIA PUNKTACJI / OCENY:
- Zgodność jadłospisu z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26 sierpnia 2015 roku (Dz. U. 2025 poz. 1256)
- Innowacyjność w jadłospisach
- Różnorodność kolorystyczna potraw
- Różnorodność technik kulinarnych
- Zachowanie sezonowości produktów
Dekadowy jadłospis dla mojego dziecka
Dzień |
Śniadanie |
II śniadanie |
Zupa |
II danie |
Podwieczorek |
1 |
|
|
|
|
|
2 |
|
|
|
|
|
3 |
|
|
|
|
|
4 |
|
|
|
|
|
5 |
|
|
|
|
|
6 |
|
|
|
|
|
7 |
|
|
|
|
|
8 |
|
|
|
|
|
9 |
|
|
|
|
|
10 |
|
|
|
|
|
Imię i nazwisko rodzica …………………………………………………….