ŻYWIENIE DZIECI

w Przedszkolu nr 115
„Przedszkole Pod Klonem”

w Warszawie

 

 

 

PROJEKT W RAMACH WSPÓŁPRACY  Z RODZICAMI

 

Warszawa 2024

 

  1. Założenia projektu (cele):
  • Budzenie wśród rodziców świadomości prawidłowego żywienia dzieci w wieku przedszkolnym
  • Udział rodziców w warsztatach dotyczących żywienia dzieci
    w przedszkolu
  • Zachęcanie do układania dekadowych jadłospisów w domu
  • Współuczestniczenie rodziców w projekcie edukacyjnym
  • Świadomy wybór produktów żywieniowych dla dziecka w domu,
  • Zachęcanie dziecka w domu do próbowania różnych produktów.

 

  1. Organizator: Przedszkole nr 115

 

  1. Adresaci i uczestnicy projektu: Rodzice, dzieci z przedszkola, Dyrektor P115, Kierownik Gospodarczy, nauczyciele, pracownicy kuchni, woźne w oddziałach przedszkolnych.

 

  1. Czas trwania projektu: 1 stycznia 2024 do 30 czerwca 2024

 

    5. Działania w ramach projektu:

  1. Udział rodziców we wszechnicy edukacyjnej dotyczącej żywienia dzieci.
  2. Zebranie informacji o dzieciach z alergiami
  3. Ankieta dla rodziców „Żywienie dzieci w domu”
  4. Warsztaty dla rodziców w zakresie żywienia dzieci
  5. Konkurs dla rodziców „Najsmaczniejsza pasta” – wykonanie potrawy razem z dzieckiem, przesłanie przepisu oraz zdjęcia do przedszkola
  6. Warsztaty kulinarne dla dzieci.
  7. Ankieta dla rodziców „Celebrowanie urodzin w przedszkolu – alternatywy urodzinowe”
  8. Konkurs dla rodziców „Dekadowy jadłospis” – układanie jadłospisu dla dzieci zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26 sierpnia 2015 roku w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach (Dz. U. 2025 poz. 1256) 
  9. Przedstawienie rodzicom wyników ankiet. Opublikowanie na stronie przedszkola p115@eduwarszawa.pl
  10. Podjęcie działań w przedszkolu celem poprawienia jakości żywienia dzieci w przedszkolu.
  11. Przedstawienie rodzicom dekadowego jadłospisu wykonanego przez rodziców. Opublikowanie na tablicy informacyjnej w szatni przedszkola, na stronie internetowej przedszkola p115@eduwarszawa.pl

 

  1. Efekty projektu:
  1. Rodzice świadomie podchodzą do wyboru produktów żywieniowych w domu.
  2. Rodzice rozumieją zasady żywienia zbiorowego w przedszkolu, w tym wprowadzania diet eliminacyjnych.
  3. Rodzice współdziałają z przedszkolem w zakresie
  • żywienia dzieci posiadających diety ,
  • celebrowania urodzin w przedszkolu,
  • dzielenia się pomysłami na ciekawą smaczną potrawę,
  • tworzenia jadłospisów dla dzieci
  • udziału w szkoleniach, warsztatach dotyczących żywienia
  • udział rodziców w zajęciach kulinarnych z dziećmi w przedszkolu
  1. Prezentacja projektu na zebraniu z rodzicami oraz na stronie internetowej przedszkola

 

  1. Podjęte działania przedszkola celem poprawienia jakości żywienia dzieci w przedszkolu:
  1. Wykorzystanie proponowanych potraw z jadłospisów stworzonych przez rodziców  do żywienia dzieci w przedszkolu.
  2. Ustalenie diety eliminacyjnej lub zamiennej dla dzieci z alergiami.
  3. Wprowadzenie większej ilości past
  4. Dobór produktów jak najmniej przetworzonych w żywieniu dzieci w przedszkolu
  5. Prowadzenie zajęć poszerzających wiedzę o zdrowym żywieniu oraz warsztatów kulinarnych w przedszkolu.
  6. Przywrócenie śniadań w formie szwedzkiego stołu.

 

 

 

REGULAMIN KONKURSU DLA RODZICÓW

„Dekadowy jadłospis”

 

CELE  KONKURSU:

  • Budzenie wśród rodziców świadomości prawidłowego żywienia dzieci w wieku przedszkolnym
  • Zachęcanie do układania dekadowych jadłospisów w domu
  • Współuczestniczenie rodziców w projekcie edukacyjnym
  • Świadomy wybór produktów żywieniowych dla dziecka w domu,

 

ZASADY  UCZESTNICTWA:

  • Konkurs przeznaczony jest dla rodziców dzieci w wieku 3- 6 lat.
  • Warunkiem uczestnictwa w konkursie jest ułożenie dekadowego jadłospisu dla swojego dziecka zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26 sierpnia 2015 roku https://isap.sejm.gov.pl/isap.nsf/DocDetails.xsp?id=wdu20150001256
  • W konkursie będą wzięte pod uwagę wszystkie przesłane przez rodziców jadłospisy podpisane imieniem i nazwiskiem rodzica.
  • Jadłospisy należy przesłać do 19 kwietnia 2024 roku na adres p115@eduwarszawa.pl
  • Najlepsze propozycje z jadłospisów zostaną wdrożone do żywienia dzieci w przedszkolu.
  • Na rodziców czekają nagrody, niespodzianki.
  • Dekadowy jadłospis wykonany przez rodziców opublikowany będzie na tablicy informacyjnej w szatni przedszkola oraz na stronie internetowej przedszkola p115targowek.eduwarszawa.pl

 

KRYTERIA  PUNKTACJI / OCENY:

  • Zgodność jadłospisu z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26 sierpnia 2015 roku  (Dz. U. 2025 poz. 1256)
  • Innowacyjność w jadłospisach
  • Różnorodność kolorystyczna potraw
  • Różnorodność technik kulinarnych
  •  Zachowanie sezonowości produktów

 

 

 

 

 

Dekadowy jadłospis dla mojego dziecka

Dzień

Śniadanie

II śniadanie

Zupa

II danie

Podwieczorek

 

1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

7

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

8

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

9

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

10

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Imię i nazwisko rodzica …………………………………………………….